Code 95 behouden?

Allereerst, wat is een code 95? De code 95 is een richtlijn voor vakbekwaamheid van vrachtwagen- en buschauffeurs. Dit is een Europese richtlijn waarin staat vastgelegd waar een chauffeur aan moet voldoen. Om de vijf jaar worden deze vaardigheden opnieuw getest en of aangevuld.

 

Op 10 september 2008 zijn deze richtlijnen ingegaan voor vrachtwagenchauffeurs (deel D), een jaar laten zijn deze ook ingegaan voor de buschauffeurs (deel C). Code 95 geld voor alle Europese beroepschauffeurs of voor chauffeurs die in Europa werken.

 

Wat is een code 95?

Een code 95 is een nascholingscursus van je rijvaardigheden en gezondheid. De cursus bestaat uit drie onderdelen:

  1. Behalen van een basiskwalificatie
  2. 35 nascholingsuren volgen
  3. Gezondheidsverklaring aanvragen bij je huisarts

 

Basiskwalificatie

De basiskwalificatie is een deel theorie over verkeersregels, verkeersveiligheid en administratie omtrent goederenvervoer en personenvervoer. In de vorm van een examen wordt de kennis hierover getest. Alle informatie ken je in principe al vanuit het vakgebied en eerdere examens.

 

*Deel D wat behaald is voor 10 september 2008 hoeft geen basiskwalificatie te behalen, alleen de nascholingsuren

*Deel C wat behaald is voor 10 september 2009 hoeft geen basiskwalificatie te behalen, alleen de nascholingsuren

 

Nascholingsuren

De 35 nascholingsuren kun je zelf invullen, als de cursus maar CCV gecertificeerd is. Van die 35 uur moeten er minimaal 7 in de praktijd uitgevoerd zijn. De nascholingsuren moet je bijhouden in het portal van de CBS. Vanaf het moment dat je code 95 op je rijbewijs hebt staan, mag je opnieuw beginnen met nascholen. Je hebt dus vijf jaar de tijd om alle 35 uren te vervullen. Extra nascholingsuren vervallen bij het aanvragen van een nieuwe code 95.

 

Gezondheidsverklaring

Een code 95 kun je aanvragen bij het gemeentehuis. Hiervoor heb je een geldig rijbewijs en een gezondheidsverklaring nodig. Deze verklaring kun je aanvragen bij de huisarts.

 

Vrijstelling

Nederlandse chauffeurs die minder dan 12 uur in de week rijden hebben een vrijstelling voor de code 95. Voor een week geld van maandag 00:00 tot zondag 24:00. Laad en lostijden zijn geen rij uren. Let op! Dit geld alleen voor Nederlandse chauffeurs.